Wednesday, October 2, 2013

Resepi Sata

Lepas entri pasal sata sebelum ni.. tiba2 terpikir plak mcm mana agaknye process pembuatan sata ni. Setelah meng'google' jmpe la resepi dan cara2 buat sata. Sila la cube ye (walaupun mcm ssh jgk je nk buat nye,,hehe)


Bahan-bahannya:

  1. Ikan. Biasanye ikan kembung atau tamban.
  2. Gula
  3. Garam
  4. Kelapa muda
  5. Lada hitam yg telah ditumbuk
  6. Cili padi ditumbuk jugak
  7. Cili merah/kering..pun tumbuk jugak
  8. Bawang besar..tumbuk boleh, cincang pun boleh
  9. Daun kesum yg telah dicincang

Proses memasak:
  1. Asingkan isi ikan drpd tulangnya, kemudian tumbuk sampai lumat
  2. Gaul ikan td dgn bahan2 lain seingga sebati
  3. Gunakan daun pisang yg dibentuk seperti segitiga..masukkan bahan yg dah digaul td sehingga penuh..dan tutup daun tersebut
  4. gunakan kayu atau pemanggang untuk cucuk balutan sata td...
  5. lastly, letakkan sata   td atas bara api.. biarkan sehingga masak ..tp jgn la smpai hangus..
  6. Dh boleh dihidangkan. 
selamat mencuba =)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...