Bahan-bahannya:
- Ikan. Biasanye ikan kembung atau tamban.
- Gula
- Garam
- Kelapa muda
- Lada hitam yg telah ditumbuk
- Cili padi ditumbuk jugak
- Cili merah/kering..pun tumbuk jugak
- Bawang besar..tumbuk boleh, cincang pun boleh
- Daun kesum yg telah dicincang
Proses memasak:
- Asingkan isi ikan drpd tulangnya, kemudian tumbuk sampai lumat
- Gaul ikan td dgn bahan2 lain seingga sebati
- Gunakan daun pisang yg dibentuk seperti segitiga..masukkan bahan yg dah digaul td sehingga penuh..dan tutup daun tersebut
- gunakan kayu atau pemanggang untuk cucuk balutan sata td...
- lastly, letakkan sata td atas bara api.. biarkan sehingga masak ..tp jgn la smpai hangus..
- Dh boleh dihidangkan.
selamat mencuba =)
No comments:
Post a Comment